<![CDATA[My  Kedai Pada Idik - Blog]]>Sun, 14 Feb 2016 15:28:23 -0800Weebly<![CDATA[30 Punca Utama Kegagalan. (part 1)]]>Fri, 28 Aug 2015 07:44:15 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/30-punca-utama-kegagalan-part-1Hidup ini penuh dengan kisah tragis, ramai diantara kita mencuba nasib menjalani kehidupan lalu menemui kegagalan. HAsil analisa, terdapat 30 penyebab utama kegagalan.

1. LATAR BELAKANG KETURUNAN. Terdapat beberapa jenis kekurangan yang disebabkan oleh keturunan. Mereka lahir bersama beberapa kekurangan yang tidak dapat dielak. Walaupun begitu, satu daripada kaedah yang dipanggil 'Kumpulan Pemikir' dapat digunakan. Halangan ini adalah satu-satunya halangan yang sukar diatasi oleh seseorang.

2. TIDAK BERCITA-CITA MENJADI LEBIH BAIK.  Mereka tidak mahu menjadi lebih baik dan tidak mahu buat sesuatu supaya berubah.

3. PENDIDIKAN YANG TIDAK MENCUKUPI. Kekurangan pendidikan boleh menjadi punca kegagalan, namun masih boleh diatasi. Akan tetapi Ijazah sahaja tidak cukup bagi menjadikan mereka berjaya. Pendidkan  tidak hanya tertakluk kepada pemgetahuan yang dipelaji, sebaliknya ilmu iu perlu dilaksanakan secara berkekalan.

4. TIDAK BERDISPLIN. Displin terbentuk kerana adanya kemampuan mengawal diri. Ini bermakna kita sebenarnya dapat mengawal diri daripada terjurumus ke dalam perkara-perkara negetif. sebelum dapat mengawal keadaan sekeliling, kita perlu kawal diri sendiri terlebih dahulu. Mengawal diri adalah sesuatu kerja yang sukar. Kegagalan menwujudkan kawalan diri dapat menyebabkan kita menjadi terbelenggu selama-lamanya dengan rantai kegagalan. Lihat apa sebenarnya yang mengawal diri dengan memandang kepada cermin. Adakah kita benar-benar mampu melakukan perkara yang sepatutmya bagi mendapatkan apa yang diinginkan?

5. TIDAK MEMPUNYAI TUJUAN HIDUP YANG JELAS. Mereka yang tidak mempunyai keinginan hidup, cita-cita yang ingin dicapai atau sasaran matlamat yang jelas, tidak mempunyai harapan untuk berjaya. \

6. PENYAKIT. Tiada sesiapa yang dapat menikmati kejayaan tanpa kesihatan yang baik. Kebanyakan punca penyakit adalah disebabkan oleh gagalnya mengawal dan menguasai. Perkara yang harus dikawal adalah.
    > Terlalu banyak makan tarutama makanan yang tidak berkhasiat.
    > mempunyai tabiat berfikiran negetif.
    > Senaman fizikal yang jarang dilakukan.

7. FAKTOR SEKELILING YANG TIDAK BAIK SEWAKTU MEMBESAR. sekiranya pokok yang sedang membesar sentiasa dibaja dengan bahan-bahan yang terbaik. Ia tentu bakal membesar menjadi pokok yang terbaik. Ini bermakna, perkara buruk yang berlaku sewaktu kecil juga mempengaruhi kejayaan.

8. BERTANGGUH-TANGGUH. Sikap ini kerap berlaku dan menjadi punca penhalang kejayaan. ia seperti makhlik perosak yang bersembunyi dalam bayang-bayang dan menunggu hendak merosakkan peluang kejayaan yang ada pada diri seseorang. Ramai antara kita asyik menunggu-nunggu masa yang tepat sebelum melakukan sesuatu. Namum 'MASA YANG TEPAT' itu tetapi tidak tiba. Sehungga kini, mereka masih lagi belum melalkukan perkara baik yang ingin dilakukan kerana masih menunggu. Oleh itu, usah bertangguh. Kita tidak akan pernah berjumpa 'masa yang tepat'. Mulakan sahaja dengan apa yang ada. Perkara-perkara yang menjadikan sesuatu itu 'tepat' akan datang dengan sendiri apabila dimulakan.

9. KURANG DAYA TAHAN. Ramai yamg gagal kerana menjadi 'pemula' yang baik, tetapi menjadi 'penamat' yang teruk. Ada juga yang terus berputus asasebaik sahaja bertemu dengan halangan. sikap berdaya tahan tidak boleh diganti dengan sikap-sikap lain. Kegagaln yang terjadi hanyalah bersifat sementara pabila kita bermula semula, lalu mendapat kejayaan.

10. SIKAP NEGETIF. Sikap negetif yang diamalkan menyebabkan kita tiada harapan untuk berjaya. Semua perkara yang berada di sekeliling dikatakan tidak baik dan bermasalah. Orang sekeliling menjauhkan diri sekirang kita bersikap seperti ini. Kejayaan dicapai melalui kuasa dan kuasa itu puladapat diperolehi melalui kerjasama. Orang yang bersikap negetif tidak mudah mendapat kerjasama daripada teman sekerja dan rakan niaga.


Sambung part 2............
]]>
<![CDATA[HARUMAN LUQMAN-LQ]]>Thu, 30 Jul 2015 05:17:23 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/haruman-luqman-lq HARUMAN LUQMAN - LQ 'Warisan Perubatan Sufi" HARUMAN LUQMAN - LQ
Warisan Perubatan Sufi 

Kombinasi Penawar daripada Al-Quran dan
Perubatan Tradisional Melayu
Bukan Sekadar Wangian Biasa

Bunga Qasidah, Mekar Selasih   Mekar Seroja, Mekar Baiduri, Bunga Delima & Bunga Cendrawasih (Edisi Istimewa)  Pertama Di Malaysia

HARUMAN LUQMAN (LQ) adalah wangian berasaskan kasturi yang didoakan dengan surah-surah daripada Al-Quran dan doa-doa pilihan. Diadun dengan pati bunga-bungaan segar yang mempunyai nilai dalam perubatan tradisional Melayu. Pertama Seumpamanya di Malaysia. Sebagai ikhtiar yang bersandarkan kepada kekuasaan Allah SWT melalui Kalamullah.
HARUMAN LUQMAN (LQ) dikeluarkan dalam 6 wangian yang sangat eksklusif iaitu Bunga Qasidah, Mekar Selasih, Mekar Seroja, Mekar Baiduri,  Bunga Delima & Bunga Cendrawasih (Edisi Istimewa). 

Hasil gabungan minyak kasturi dan bunga-bungaan segar terpilih yang mempunyai nilai dalam Perubatan Tradisional Melayu bukan sahaja boleh digunakan untuk penyembuhan malah mampu menghasilkan aroma yang sangat unik dan moden tidak seperti minyak athar. Bersih dan suci, boleh dibawa bersolat dan sesuai digunakan oleh semua peringkat umur lelaki dan wanita.
Iklan Haruman Luqman (LQ) di dalam majalah Mingguan Wanita setiap bulan.

WANGIAN TERBARU
 bakal menjadi fenomena!!
BUNGA DELIMA.

Wangian Bunga Delima yang 
lebih memikat, lebih harum & lebih tahan lama. 
Akan muncul dipasaran tidak lama lagi.

HARUMAN LUQMAN (LQ)  
" Wangian Bunga Delima " 4ml (1 kotak 1 botol)
Setiap satu dijual dengan harga RM20 (SM) / RM22 (SS)

Wangian Bunga Delima ini adalah sangat eksklusif diadun daripada campuran pati bunga-bungaan segar dan wangian terpilih serta didoakan dengan surah-surah pilihan. Turut dihiasi dengan kuntuman bunga Qasidah yang segar.

Khasiat Bunga Delima: 
1. Memberi ketenangan jiwa.
2. Menghilangkan penyakit was-was (Khusyuk).
3. Memulih dan menguat semangat, terperanjat dan kemurungan.
4. Terapi mengurangkan gangguan emosi.
5. Terapi mengurangkan tekanan mental.
6. Keharuman lebih tahan lama.
7. Digunakan sebagai pati mandi bunga.

Surah dan doa-doa yang dibacakan:

1. Al-Fatihah, Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas.
2. Surah Al-Baqarah.
3. Surah Al-Imran.
4. Surah Al-A'raf.
5. Surah Al-Isra', Al-Mu'minun, As-Syafaat.
6. Surah Ar-Rahman, Al-Hasry, Al-Jin.
7. Surah Az-Zukhruf, Surah Muhammad, Surah Al-Qamar.
8.Selawat Tafrijiyah, Selawat Syifa', Sayyidul Istighfar.
9. Doa Khatamun Nubuwwah, Doa Kanzul Arasy.
10. Solat hajat.


Wangian Bunga Cendrawasih
(Edisi Istimewa / Special Edition)
HARUMAN LUQMAN (LQ) Edisi Istimewa  " Wangian Bunga Cendrawasih " 4ml (1 kotak 1 botol)
 Setiap satu dijual dengan harga RM20 (SM) / RM22 (SS)

Wangian yang sangat eksklusif diadun dari campuran pati bunga-bungaan segar
& haruman terpilih serta didoakan dengan surah-surah pilihan.
Turut dihiasi dengan kuntuman bunga Qasidah yang segar.

Khasiat Bunga Cendrawasih:
1. Menaikkan seri wajah & awet muda.
2. Sebagai ikhtiar bertemu jodoh.
3. Lebih dihormati & disegani.
4. Dipandang manis sipemakai.

5. Mengurangkan sifat panas baran.

6. Memudahkan urusan kerja & temuduga.
7. Pelaris perniagaan & barang jualan.
8. Memberikan kesegaran & energi kepada tubuh.
9. Digunakan sebagai pati mandi bunga.

10. Keharuman lebih tahan lama.


Surah dan doa-doa yang dibacakan adalah:
 1. Doa Bismillah, Al-Fatihah, An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Baqoroh, Yasin
Al-Imran, Al-Fill, Surah Yusuf, Ash-Shaffaat, 
Az-Zukhruf, Al-Ahqaaf, Surah Nuuh, Al-Muzammil & Al-Lail.
3. Ayat-ayat Ruqyah.
4.Doa-doa Mahabbah.
5. Ayat Syifa'.
6. Selawat Syifa'.
7. Selawat Tafrijiyyah.
8. Sayyidul Istighfar.
9. Doa Akasah.
10. Doa Dzul Faqaar.
11. Doa Sulaiman.
12. Doa Kanzul Arasy.
13. Doa Khatamun nubuwwah.

14. Solat Hajat.

Wangian Mekar Baiduri
Foto Kiri: (1 kotak 12 botol, 3ml) RM6 sebotol (SM)/RM7 sebotol (SS)
Foto Kanan: (1 kotak 1 botol, 10ml) RM 20 (SM)/ RM 22 (SS) 
Dihasilkan daripada pati minyak kasturi yang diadun dengan pati bunga-bungaan segar dan didoakan dengan surah-surah pilihan.

Khasiat Mekar Baiduri:

1. Digunakan sebagai terapi untuk mengurangkan berat badan.
2. Digunakan sebagai terapi untuk mengawal nafsu yang negatif.
3. Membantu meredakan dan mengawal tekanan emosi.
4. Menjadi lebih berkeyakinan.
5. Menjadi lebih berkarisma dan berketerampilan.

Surah dan doa-doa yang dibacakan adalah:
1. Al-Fatihah, Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas, Al-Baqarah.
2. Surah Yusuf.
3. Surah Al-Hijr.
4. Surah Yaasin.
5. Surah Asy-Syafaat.
6. Surah Az-Zukhruf.
7. Surah Muhammad.
8. Surah Al-Qamar.
9. Surah Al-Mujaadalah.
10. Surah Al-Muzzamil.
11. Surah Al-Mursalaat.
12. Doa Mengawal nafsu.
13. Selawat Tafrijiyyah.
14. Sayyidul Istighfar.
15. Doa Sulaiman
16. Doa Kanzul Arasy.
17. Doa Khatamun nubuwwah.
18. Doa penenang fikiran.
19. Solat Hajat.

NOTA: 
Mulai disember 2014, tiada lagi kuntuman bunga (hiasan) 
didalam botol haruman mekar baiduri.

Wangian Bunga Qasidah
 Foto Kiri: (1 kotak 12 botol, 3ml) RM6 sebotol (SM)/RM7 sebotol (SS) Foto Kanan: (1 kotak 1 botol, 10ml) RM 20 (SM)/ RM 22 (SS) 

Dihasilkan daripada pati minyak kasturi yang diadun dengan pati kuntuman Bunga Qasidah yang segar serta didoakan dengan doa dan  surah-surah pilihan. Turut dihiasi dengan kelopak Bunga Qasidah yang segar.

Khasiat Bunga Qasidah:
1. Menaikkan seri wajah dan awet muda.
2. Menambah dan mengeratkan kasih sayang.
3. Menghilangkan stress.
4. Kebahagiaan rumah tangga.
5. Lebih fokus kepada pelajaran dan pekerjaan.

Surah dan Doa-doa yang dibacakan adalah:
1. Al-fatihah, Surah Ya Sin, Al-Baqoroh & Surah Yusuf 2. Ayat-ayat Ruqyah 3. Ayat Ruqyah Jibril 4. Ayat Syifa' 5. Selawat Syifa' 6. Selawat Tafrijiyyah 7. Saiyidul Istighfar 8. Ayat Kursi 9. Doa Pelembut Hati 10. Doa Penerang Hati 11. Doa Pengasih 12. Doa Seri Wajah 13. Doa Sulaiman 14. Doa Atasi Hasad Dengki 15. Doa Penenang Fikiran 16. Doa Kanzul Arasy 17. Doa Khatamun nubuwwah 18. Solat Hajat.

**********************************************************
Wangian Mekar Selasih
Foto Kiri: (1 kotak 12 botol, 3ml) RM6 sebotol (SM)/RM7 sebotol (SS)
Foto Kanan: (1 kotak 1 botol, 10ml) RM 20 (SM)/ RM 22 (SS)

Dihasilkan daripada pati minyak kasturi yang diadun dengan pati 7 jenis bunga-bungaan segar dan didoakan dengan doa dan surah-surah pilihan.

Khasiat Mekar Selasih:
1. Menjadi pendinding dan penawar sihir.
2. Pelaris Perniagaan.
3. Mengurangkan selesema dan batuk.
4. Memberi kesegaran pada tubuh yang kelesuan.
5. Boleh digunakan sebagai pati mandi bunga.

# DiAntara tindak balas yang berlaku jika ada gangguan: 
Pening, loya dan muntah. Teruskan penggunaan.. Pesakit akan merasa lega. InShaAllah


Surah dan doa-doa yang dibacakan adalah:
1.  Al-Fatihah, Al-Baqoroh, YaSin,     Al-Imran,Ar-Rahman, Al-Jin, Al-Waqi'ah, Al-Mulk , Surah Yusuf
2. Ayat-ayat Ruqyah
3. Ayat Ruqyah Jibril
4. Ayat Syifa'
5. Selawat Syifa'

6. Selawat Tafrijiyyah
7. Saiyidul Istighfar
8. Ayat Kursi
9. Doa Bakar Jin dan Syaitan
10. Doa Sulaiman
11. Doa Atasi Hasad Dengki
12. Doa Penenang Fikiran
13. Doa Kanzul Arasy
14. Doa Khatamun nubuwwah
15. Doa Pelaris Perniagaan 16. Solat Hajat

*** INFORMASI PENTING*** Haruman Bunga Qasidah & Mekar Selasih adalah hasil gabungan minyak kasturi yang diadun bersama pati bunga-bungaan segar yang terpilih. Disebabkan ada diantara bunga-bunga  yang digunakan akan berubah bau dan warna mengikut musim dan tempat, maka ia mampu merubah warna dan aroma wangian ini. Perubahan warna dan bau wangian ini berlaku disebabkan oleh penggunaan bahan semulajadi. Bunga-bunga yang digunakan adalah yang terpilih dan berkualiti di mana setiap jenis mempunyai nilai perubatan yang khusus.

MEKAR SEROJA
Foto Kiri: (1 kotak 12 botol, 3ml) RM6 sebotol (SM)/RM7 sebotol (SS)
Foto Kanan: (1 kotak 1 botol, 10ml) RM 20 (SM)/ RM 22 (SS)

Dihasilkan daripada pati minyak kasturi yang diadun dengan pati bunga-bungaan segar serta didoakan dengan doa dan surah-surah pilihan.

Khasiat Mekar Seroja:
1. Pendinding dan penawar sihir.
2. Pembenteng makhluk halus.
3. Penawar Histeria.
4. Anak-anak nakal dan malas.
5. Boleh digunakan sebagai pati mandi bunga.
Surah dan doa-doa yang dibacakan adalah
:
1. Al-Fatihah, Al-Baqoroh dan Yasin
2. Al-Imran, Ar-Rahman, Al-Jin, Al-Waqiah, Al-Mulk, Surah Yusuf.
3. Ayat-ayat Ruqyah.

4. Ayat Ruqyah Jibril.
5. Ayat Syifa'.
6. Selawat Syifa'.
7. Selawat Tafrijiyyah.
8. Sayyidul Istighfar.
9. Ayat Qursi.
10. Doa BakarJin dan Syaitan.
11. Doa Sulaiman.
12. Doa Anak-anak nakal, malas dan tidak mendengar kata.
aa13. Doa Kanzul Arasy.
14. Doa Khatamun nubuwwah.
15. Solat Hajat.

**********************************************************
Boleh di bawa bersolat,
Boleh digunakan untuk semua peringat umur dan jantina,
Berikhtiar dan bertawakkallah kepada Allah SWT.
In Sha Allah..


Klik Disini
]]>
<![CDATA[TESTIMONI-HARUMAN LUQMAN]]>Thu, 30 Jul 2015 05:13:31 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/testimoni-haruman-luqmanINI ADALAH SEBAHAGIAN TESTIMONI YANG SEMPAT KAMI KONGSIKAN DISINI. MUNGKIN BOLEH DIMANFAATKAN BERSAMA. SEGALANYA HANYA DENGAN IZIN ALLAH SWT. KITA HANYA MAMPU BERUSAHA DAN BERIKHTIAR. PEMAKAIAN YANG BERTERUSAN AMAT DIGALAKKAN KERANA PENGGUNAAN MINYAK WANGI ADALAH SATU SUNNAH.
JANGAN BATASKAN PENGGGUNAAN MINYAK  WANGI HARUMAN LUQMAN..


TESTIMONI:
kenyataan dari seorang pengguna..
Nama saya Noor,saya menjalankan perniagaan pusat kecantikan,masalahnya wajah saya ada jeragat dan jerawat yang cukup teruk,disebabkan itu saya menjadi kurang berkeyakinan.Perniagaan saya juga merosot.Ada sahabat baik saya mengesyorkan minyak wangi haruman luqman mekar seroja.katanya mungkin kedai ada masalah kena buatan orang.saya cuba praktiskan apa yang kawan saya ajar,campurkan sedikit minyak wangi dalam botol spray kemudian sembur sekeliling kedai.Alhamdulillah pelanggan semakin ramai yang hadir.kebiasaan saya,apabila membuka roll on putih pada botol minyak wangi saya akan sapukan lebihan yang ada ditangan kemuka dan sapu pada jerawat dan jeragat.saya amat terkejut kerana jerawat dan jeragat mulai surut dan hilang.Ajaib dan sangat sangat ajaib. terima kasih pada pengasas haruman luqman yang menghasilkan produk yang amat bagus,memang kena dengan tag line  haruman luqman bukan sekadar wangian biasa..


TESTIMONI:
Ada sebuah pusat rawatan  pemulihan penagihan dadah telah menggunakan wangian Bunga Qasidah dalam rawatan untuk mengatasi ketagihan dadah.Caranya,setiap pagi pusat tersebut akan menyediakan air mandian yang dicampur dengan wangian Bunga Qasidah,seorang warden akan bertanggungjawab menjirus air tersebut kepada bekas2 penagih tadi.Saya difahamkan kesan  ketagihan dadah dapat dipulihkan dengan lebih cepat serta pesakit lebih dapat menumpukan perhatian dalam setiap sesi rawatan yang dijalankan.

TESTIMONI:
Pn Sharifah dari kedah mengalami masalah resdong.Beliau telah mengunakan wangian Bunga Qasidah disapu dihidung untuk menghilangkan kegatalan akibat resdong,insyallah mujarab.

TESTIMONI
Seorang pengguna telah menggunakan wangian Bunga Qasidah,beliau menghidapi penyakit kencing manis dan darah tinggi kronik.keadaan  badan beliau sangat lemah  dan tidak bermaya.Setelah beberapa minggu menggunakan Bunga Qasidah(LQ),tubuh badan menjadi semakin segar dan lebih berisi.Beliau menggunakan Bunga Qasidah setiap hari sebagai minyak wangi harian dan dicampur sedikit dalam air mandian.

TESTIMONI
Kisah  seorang kanak kanak yang mengalami kerosakan saraf otak,telah disapu minyak wangi haruman luqman selama beberapa hari tindak balasnya amat mengejutkan ibu bapa malah pegawai perubatan yang memeriksa.kanak2 tersebut boleh ketawa dan memberi tindak balas.Subhanallah,ALLAH maha penyembuh,wangian ini boleh di gunakan sebagai terapi kerana ia dIadun dengan pati bunga bungaan yang mempunyai nilai perubatan serta didoakan dengan surah2 pilihan.

TESTIMONI
Cik Maria merupakan pengurus disebuah retoran makanan segera di Subang Jaya(SHUSI KING).Pekerjaan beliau memerlukan berdiri dan berjalan selama 8-12jam membuatkan tapak kakinya selalu tersa sakit.Rawatan moden dan tradisional sudah diusahakan namun sakitnya masih lagi terasa sehingga kadangkala terpaksa berjenket..alhamdulillah sejak diperkenalkan dengan wangian mekar selasih oleh  ibu beliau,sakit ditapak kaki sudah pulih sepenuhnya.Caranya ,sapu wangian mekar selasih pada tempat yang sakit setiap malam sebelum tidur.
                
TESTIMONI;
Testimoni penggunaan Mekar Baiduri. Ramai sangsi bagaimana minyak wangi boleh mengawal berat badan. Haruman  Mekar Baiduri dapat mengurangkan rasa lapar kerana adunan wangian ini amat istimewa,sekaligus dapat mengurangkan nafsu makan dan dapat mengatasi masalah penghadaman seperti sembelit dan lain lain.
Cara penggunaan: sapu dipergelangan tangan(nadi) seberapa kerap yang boleh,jangan risau kalau habis...haruman luqman hanya rm6  sebotol.Bukan sekadar wangian biasa..

TESTIMONI;
En. Hazim mengalami sakit pinggang yang berlarutan selama beberapa bulan dan sering mengalami mimpi-mimpi ngeri. Beliau mula mencuba wangian Mekar selasih secara suka-suka kerana terpikat dengan baunya yang unik. Dalam masa yang sama sakit pinggang yang dialami beransur hilang dan tidak lagi dihantui mimpi ngeri. Sekarang beliau telah menjadi agen jualan HARUMAN LUQMAN di Selangor yang aktif dan beliau berharap orang lain juga dapat manfaatnya melalui wangian HARUMAN LUQMAN yang unik dan berkesan.

TESTIMONI
Seorang pelanggan beliau mengadu anaknya yang berumur 10 tahun sering sakit badan dan malas ke sekolah. Beliau telah mengesyorkan wangian Mekar Seroja kerana harumannya yang lembut dan harum. Alhamdulillah dengan izin Allah SWT. anaknya telah rajin ke sekolah & badannya tidak sakit-sakit lagi.

TESTIMONI
Seorang isteri sering dibuat tak endah oleh suaminya sendiri. Wanita ini telah berjumpa dengan En.Irwan di booth pameran sebuah masjid di Kanchong Darat, Kuala Langat. Beliau telah membeli sebotol wangian Bunga Qasidah. Seminggu kemudian beliau berjumpa kembali dengan En. Irwan dan mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kerana dengan izin Allah SWT. suaminya semakin sayang dan kasih kepadanya. Perubahan yang berlaku sangat ketara. 

TESTIMONI
Seorang saudara kepada ejen telah menderita sakit buasir yang teruk, luka di bahagian dalam sehingga mengalirkan darah sekurang-kurangnya 2 cawan darah hidup.Wajah pesakit sangat pucat dan mengalami sakit perut kesan daripada penyakit buasir yang dihidapi.. telah menyapukan minyak HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih ke perut pesakit dengan harapan agar rasa sakit yang dialami dapat dikurangkan sedikit. Selang beberapa jam selepas sapuan, sakit perut yang dialami saudara beliau beransur kurang.. Darah juga telah berhenti mengalir dengan izin Allah SWT. Dalam masa yang sama pesakit masih lagi konsisten menggunakan minyak wangi ini dan disapukan diperut dan bahagian yang sakit. Kini saudaranya sudah boleh pergi ke surau dan beribadah dengan tenang seperti sedia kala..Syukur Alhamdulillah..

TESTIMONI
Seorang anak dara yang mengalami saluran darah pecah di kedua-dua belah payudara yang disyaki angkara pelesit. Pesakit ini telah menggunakan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih dan disapukan di tempat yang sakit. Telah berlaku satu keajaiban di mana pesakit telah sembuh. Doktor juga telah mengesahkan bahawa pesakit telah sembuh dari penyakit yang dihidapinya.

TESTIMONI
Seorang wanita yang telah disyaki disihir telah disyorkan menggunakan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih. Tindak balasnya adalah pesakit berasa loya dan gatal-gatal pada tekak. Wanita ini terus menggunakan HARUMAN LUQMAN setiap hari sehingga habis beberapa botol dan hasilnya kesihatan beliau bertambah baik, Syukur Alhamdulillah...

TESTIMONI
Sebuah rumah di Klang dipercayai mempunyai penghuni berbangsa jin. Pemilik rumah tersebut telah membawa pulang HARUMAN LUQMAN yang dibeli dari pasar malam.Rumah semacam ada gangguan dan lampu yang dinyalakan tiba-tiba meletup. Sebagai ikhtiar, pemilik rumah telah mencampurkan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih dengan air biasa dan dispray atau disemburkan seluruh rumah..dan Alhamdulillah tiada lagi gangguan sampai sekarang..

TESTIMONI
Sepasang suami isteri sering bertengkar bila berjumpa, setelah si isteri menggunakan HARUMAN LUQMAN Bunga Qasidah, perhubungan mereka beransur pulih dan kembali aman. Alhamdulillah..

TESTIMONI
Seorang wanita yang mengalami masalah gastrik @ angin dalam badan sehingga tidak boleh berpuasa langung pada bulan Ramadhan yang lalu telah dinasihatkan untuk menggunakan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih. Hasil yang menakjubkan atas izin Allah SWT. setelah sehari menggunakan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih..beliau boleh berpuasa tanpa masalah.

TESTIMONI
Suami ganas dan panas baran, sebagai ikhtiar seorang isteri telah mencampurkan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih dan HARUMAN LUQMAN Bunga Qasidah ke dalam baldi berisi air. Beliau mandi sambil menghadap kiblat. Beliau mengulangi sebanyak 3 kali berturut-turut...hasilnya sangat mengejutkan..pada hari ke 4, suami beliau memeluk dan meminta ampun...dan sekarang beliau telah menjadi salah seorang agen jualan HARUMAN LUQMAN yang aktif...Syukur padaMu ya Ilahi.

TESTIMONI:
Seorang kanak-kanak yang menangis tanpa henti di sebuah majlis perkahwinan tanpa sebab telah disapukan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih,,,serta merta kanak-kanak itu berhenti menangis...kejadian itu turut disaksikan oleh ratusan jemputan di majlis tersebut,,,disebabkan itu,  kanak-kanak itu mendapat tepukan yang gemuruh daripada para jemputan setelah dia berhenti menangis secara serta merta..Memang kelakar, tapi itulah kenyataan dan pengalaman yang dilalui agen kami,,Syukur..selepas itu agen kami dikerumuni para jemputan untuk mendapatan HARUMAN LUQMAN secara terus daripada Beliau....

TESTIMONI:
Seorang guru sebuah sekolah di Banting telah mengalami gangguan batuk tanpa henti sehingga mengganggu perjalanan masyuarat guru-guru lain,,,Seorang wanita telah memberikan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih untuk disapukan pada dada dan dihirup bauannya..Alhamdulillah,, batuknya berhenti serta merta dan masyuarat dapat berjalan seperti biasa tanpa gangguan..Sekarang pesakit ini telah menjadi pengguna tegar HARUMAN LUQMAN.

TESTIMONI:
Beliau menjual produk HARUMAN LUQMAN di sekolah-sekolah dan hasil maklumat daripada guru-guru memaklumkan ada pelajar yang sudah rajin ke sekolah setelah menggunakan minyak HARUMAN LUQMAN Bunga Qasidah. Ada juga pelajar yang menyapukan minyak HARUMAN LUQMAN di bahagian kening untuk menghilangkan rasa mengantuk...dan Alhamdulillah,,,hasilnya seperti apa yang diharapkan...malah lebih focus dengan apa yang diajar guru. Syukur Alhamdulillah,,.

TESTIMONI
Beliau mempunyai seorang anak remaja yang sudah lama sakit.Setiap bulan apabila datang haid anaknya akan meracau-racau. Kejadian ini telah berlanjutan sudah bertahun lamanya dan pelbagai ikhtiar telah beliau lakukan untuk mengubati penyakit anaknya. Setelah diperkenalkan HARUMAN LUQMAN daripada seorang kawan, beliau telah menyapukan HARUMAN LUQMAN Mekar Selasih kepada anaknya dan hasilnya anak beliau beransur-ansur sembuh seperti sedia kala. Beliau juga seperti tidak percaya kerana dengan harga yang cuma RM6 sebotol, penyakit anaknya kini telah sembuh dan tidak meracau lagi. Dan kini beliau telah menjadi agen HARUMAN LUQMAN yang aktif di Kg. Sungai Lang, Banting, Selangor. Alhamdulillah..
TESTIMONI:
Seorang pesakit mengalami sakit gigi. Disapukan sahaja HARUMAN LUQMAN Mekar Seroja pada kawasan yang sakit (di bahagian luar) dan pulih seperti sedia kala. Syukur Alhamdulillah..

TESTIMONI:
Beliau bekerja di Pelabuhan Klang. Setiap kali untuk ke tempat kerja beliau dan rakan sekerja yang lain perlu melalui sebatang jalan 'highway' yang baru dibina. Kerapkali beliau diganggu dengan kehadiran pocong yang melintas di  hadapan kereta yang beliau pandu. Suatu hari beliau memakai Mekar Seroja di seluruh pakaian dan menyapunya sedikit di di kening dan Alhamdulillah tiada lagi gangguan selepas itu.
]]>
<![CDATA[Rahsia Sihat di sebalik Biji tembikai]]>Mon, 15 Jun 2015 13:23:44 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/rahsia-sihat-di-sebalik-biji-tembikaiPicture
Bagi kamu yang biasa membeli atau memakan tembikai tanpa biji, berhentilah. Mulailah makan buah tembikai bersama bijinya. Tak hanya isi buahnya, biji tembikai juga memberi banyak manfaat untuk kesihatan. RAHSIANYA...,.,...

1. Sumber asid amino alami:

Tubuh manusia memerlukan asid amino untuk berbagai fungsi tubuh. Tubuh mmemerlukan asid dalam bentuk asid glutamat dan tryptophan.

Meskipun itu boleh didapat dari ubat-ubatan yang tersedia hari ini, tetapi doktor selalu mensyorkan untuk mendapatkan asid dari sumber semulajadi. Biji tembikai adalah sumber semulajadi asid itu. Dengan mengunakan biji tembikai dapat meningkatkan sistem metabolisme, kesihatan seksual, dan sistem organ kardiovaskular.

2. Persediaan magnesium:

Magnesium adalah salah satu mineral yang paling penting yang diperlukan tubuh setiap hari. Menurut pendapat ilmu kedoktoran, 100 gram biji tembikai menyediakan 139 peratus dari jumlah yang diperlukan magnesium untuk tubuh. Hal ini dapat mempercepat metabolisme, sintesis protein, dan menormalkan tekanan darah. Selain itu, mengawal diabetes dan hipertensi.

3. Kesihatan seksual:

Ini adalah salah satu manfaat kesihatan yang paling signifikan dari biji tembikai. Biji ini mengandung lycopene dan beberapa vitamin. Ini sangat baik untuk tujuan seksual. Meningkatkan kapasitas kesuburan lelaki. Kehadiran beberapa vitamin yang cukup baik untuk mendapatkan darah yang sihat. Mereka mempertahankan aktivitas sistem saraf dan membangun sistem kekebalan tubuh lebih kuat.

4. Melawan diabetes:

Jika kamu menderita diabetes, maka rebus biji tembikai dalam air selama 40-45 menit. Ini  dapat kamu nikmati sama seperti teh setiap hari. Hal ini dapat memperbaiki kekurangan yang menimbulkan diabetes.

5. Mempertajam memori:  

Biji semangka dapat kekuatan memori. Memakan biji  tembikai dapat membantu mempertajam daya retensi ingatan. 
Picture
DeXandra perfumes. Perfumes terlaris masakini www.freeshop.shoppy.my
]]>
<![CDATA[Membentuk Keyakinan Diri.]]>Fri, 05 Jun 2015 04:10:45 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/membentuk-keyakinan-diri10 Cara membentuk keyakinan diri

1- Berpakaian menarik — Pakaian banyak mempengaruhi emosi seseorang dan boleh mengubah cara anda membawa diri serta berinteraksi dengan orang lain. Tidak perlu membeli pakaian mahal kerana yang penting ialah bagaimana anda memadankan pakaian dengan tudung, aksesori, kasut dan beg tudung supaya kelihatan menarik. Ketidakpadanan antara pakaian dengan tudung atau aksesori boleh membuatkan pakaian mahal tampak murah.
Picture
2  Berjalan cepat sedikit — Individu yang mempunyai keyakinan diri tinggi kebanyakannya berjalan cepat kerana mereka mengejar masa. Walaupun tidak mengejar masa, cubalah berjalan lebih cepat daripada biasa. Anda akan berasa keyakinan menjadi lebih baik.

Kaedah ini secara tidak langsung boleh menjadi ‘senaman’ kerana anda memaksa badan menggunakan lebih tenaga dan dapat menjimatkan masa. Anda akan mempunyai lebih masa untuk melaksanakan tugas harian.

3- Belajar postur badan yang baik — Jangan membongkok. Postur badan yang kurang baik akan memberi gambaran kepada orang lain bahawa kita kurang keyakinan diri dan tidak merasakan dirinya penting.

Mengamalkan postur badan yang baik sama ada ketika duduk atau berdiri secara automatik membuatkan anda berasa lebih yakin dan selesa dengan diri sendiri.

4- Cari kelebihan diri sendiri — Ramai orang tidak sedar mereka mempunyai lebih banyak pemikiran negatif. Menurut Perunding Psikologi Klinikal, Paul Jambunathan, berdasarkan kajian, apabila ditanya mengenai bentuk emosi, kebanyakan orang akan menyenaraikan lebih banyak emosi negatif berbanding emosi positif.

Pemikiran negatif seperti inilah yang menyebabkan kita selalu melihat orang lain lebih baik sedangkan setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing. Cuba senaraikan kelebihan anda dan buat satu karangan mengenainya. Bacakan karangan ini di depan cermin setiap kali anda berasa kurang yakin dengan diri sendiri.

5-  Bersyukur — Luangkan masa setiap hari untuk bersyukur ke atas apa yang anda miliki. Sebenarnya anda mempunyai terlalu banyak perkara perlu bersyukur kepada Tuhan, antaranya perkahwinan, keluarga, dianugerahkan anak (walaupun anak angkat), pekerjaan yang baik, kejayaan lampau dan kemahiran.

Jika tidak memiliki walau satu pun daripada disenarai di atas, anda masih perlu bersyukur kerana diberi peluang untuk hidup dan menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan. Kita berdoa dan meminta banyak perkara daripada Allah untuk menikmati hidup tetapi Allah memberi kehidupan supaya anda boleh menikmati semua yang diminta tadi.

6- Jangan kedekut dengan pujian — Apabila kita berpandangan negatif pada diri sendiri, kita secara tidak langsung (tanpa disedari) mempamerkan perasaan itu pada orang lain. Belajarlah memuji orang dengan ikhlas.

Ia bukan saja akan membuat orang dipuji berasa senang hati tetapi boleh menjadi pembuka kepada perbualan. Elak terbabit dalam gosip (mengumpat), terutama jika ia membabitkan rakan sekerja.

Mengumpat akan mengundang lebih banyak perasaan dan pemikiran negatif kepada anda.

7- Duduk di depan — Di seluruh dunia, tidak kira sama ada di sekolah, universiti atau perhimpunan umum, kebanyakan orang lebih suka memilih untuk duduk di belakang. Untuk meningkatkan keyakinan, belajarlah duduk di barisan depan bagi mengatasi ‘ketakutan’ yang tidak rasional itu.

Duduk di barisan depan membolehkan anda melihat, mendengar dan mendapat maklumat dengan lebih jelas. Malah, mempunyai lebih peluang untuk bertanya. Dengan duduk di depan, anda lebih mudah dikesan individu penting yang memberi taklimat.

8-Ambil peluang bercakap — Di dalam perbincangan kumpulan, cuba bercakap atau memberi pandangan walaupun sekali. Ini akan meningkatkan keyakinan anda untuk bercakap di depan orang ramai dan lebih yakin dengan pandangan anda.

9- Bersenam — Tahap kesihatan dan kecergasan memberi banyak kesan ke atas keyakinan seseorang. Individu yang mempunyai berat badan seimbang biasanya lebih yakin dengan diri sendiri.

Kita akan berasa kurang yakin apabila tidak selesa dengan badan sendiri akibat masalah berat badan dirasakan tidak cantik atau menarik. Bersenam bukan saja penting untuk meningkatkan kesihatan, tetapi ia juga akan memperbaiki bentuk badan kita.

10- Murah dengan senyuman — Senyuman memberi kesan positif secara langsung kepada diri sendiri. Ia akan membuatkan kita berasa gembira dan tenang. Malah senyuman juga boleh melindungi keresahan hati dan ia boleh membuatkan anda tampak lebih yakin.

www.freeshop.shoppy.my


]]>
<![CDATA[Jangan Biarkan Kata-kata Orang Lain Menjatuhkan¬†Keyakinan Anda.]]>Wed, 03 Jun 2015 08:06:41 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/jangan-biarkan-kata-kata-orang-lain-menjatuhkan-keyakinan-anda1. Kita Tidak Boleh Menyuruh Dunia Diam

Dalam kehidupan sosial, kita akan bertemu banyak orang. Mereka dengan bebas berkata, yang mungkin saja merendahkan kita, baik dengan kata-kata langsung, maupun secara tersirat. Baik hanya sekedar memberikan penilaian dan memberi pendapat. Tidak menolak kemungkinan,mereka sengaja ingin menghancurkan keyakinan Anda.

 Tapi sayangnya, kita tidak bisa menyuruh dunia diam. Kita tidak boleh menyuruh semua manusia yang kita jumpa hanya mengatakan hal-hal yang POSITIF saja. Kita tidak boleh menyuruh semua orang agar tidak menghina, mencaci, dan merendahkan kita.

Bahkan, saat kita berbuat baik kepada orang lain, itu tidak menjamin
sikap mereka akan baik juga kepada kita. Kita semua mengetahui bagaimana tingginya akhlaq Rasulullah SAW, namun tetap saja ada yang membenci, menghina, memfitnah, bahkan ingin membinasakan beliau.

Jadi, jangan berkecil hati, saat kita masih mendengar kata-kata
negatif dari orang lain terhadap diri Anda.

2. Kuncinya Adalah Bagaimana Anda Mengatasinya
Mengubah dunia itu tidak mungkin. Tapi mengubah diri sendiri sangat
mungkin. Kita tidak perlu berkecil hati, motivasi diri menjadi rendah,
atau kepercayaan diri menjadi turun. Tidak, tidak perlu seperti itu.
Atasi semua dengan positif.

Yang perlu kita ketahui adalah kita boleh mengendalikan perasaan.  Kita juga boleh membentuk melatih sikap terhadap berbagai perkataan yang menyakitkan. Memang tidak mudah kerana ia memerlukan latihan.

Salah satu cara agar emosinya adalah tidak reaktif. Jangan langsung ambil tahu saat kita mendengar kata-kata menyakitkan, termasuk membaca status atau komen di social media. Biarkan sementara, jika perlu sampai sehari. sampai kita boleh menanggapinya dengan tenang.

Bahkan sering kali, jika ada kata-kata menyakitkan, lebih baik diabaikan saja. Tidak perlu membela diri, tidak perlu membalas. Jika itu sebuah fitnah, cukup menjelaskan saja kebenarannya.

3. Emosi Negatif Merugikan Diri Sendiri

Jika kita biarkan diri kita emosi, kemudian kita tanamkan emosi itu dengan
pergaduhan, perdebatan tidak akan selesai, saling sindir, atau
malah memikirkannya, maka akan semakin emosi negatif dalam diri kita. Emosi negatif itu merugikan. Tidak Baik bagi kesihatan, motivasi.

Emosi negatif seperti kolesterol yang menyumbat darah. Emosi negatif
boleh menyumbat energi yang pada hujungnya boleh menyekat kesihatan dan rezeki kita. Emosi negatif menjadikan kita lupa bersyukur, sebab fikiran akan mengikuti emosi yang isinya semua negatif.

Emosi negatif itu salah satunya marah. Tapi bukan marah saja, termasuk sakit hati, kecewa, dendam, sakit hati, dan sebagainya. Emosi negatif awalnya dari perasaan, dan kita boleh kendalikan perasaan itu. Kuncinya kita harus yakin bahawa kita boleh mengendalikannya.

Emosi negatif jika dibiarkan akan menjadi luka emosi. Luka emosi akan menjadikan diri kita murung dan over protektif. Pada akhirnya akan merosak citra diri. Citra diri akan merosak percaya diri. Turunnya kepercayaan diri, akan menurunkan peluang untuk meraih kejayaan.

Katakan, Saya boleh mengendalikan perasaan ini. Saya orang yang sabar.
Orang sabar disayang Allah dan memiliki kekuatan yang besar. Jom, katakan kalimat diatas berulang kali, sampai meresap ke dalam hati
Anda.

4. Fokuslah Pada Diri Sendiri dan Orang-orang Yang Anda Sayangi

keep-calm-and-focus-on-yourself-8Anda adalah orang yang penting. Anda adalah orang yang berharga. Apalagi saat ada orang-orang yang bergantung pada diri Anda. Apalagi jika orang-orang disekitar Anda menyayangi Anda.

Amatlah rugi, jika fikiran kita hanya memikirkan kata-kata orang lain. Jauh lebih penting, waktu dan energi Anda digunakan untuk perbaikan diri sendiri dan untuk membahagiakan orang-orang yang Anda sayangi dan menyayangi Anda. Jauh lebih penting jika waktu dan energi Anda digunakan untuk mendekatkan diri kepada Allah, untuk beribadah, berdakwah, dan berjihad dijalan Allah.

Sedarilah, Anda adalah sangat berharga. Berharga bagi diri Anda dan
orang-orang tercinta. Jauh lebih berharga dari perkataan dan anggapan
orang kepada Anda.

5. Maafkan Mereka dan Sayangi Mereka

MAna mungkin? Mereka telah menyakiti saya, kenapa harus memaafkan dan menyayangi mereka?

Anda adalah orang yang beruntung. Anda adalah orang baik, orang yang
mulia, orang yang berakhlaq mulia. Anda tidak suka menyakiti, tidak suka memaki, tidak suka merendahkan, Anda tidak memfitnah. Artinya Anda beruntung memiliki sikap mulia. Jangan kotorkan dengan membalas kepada mereka. Jika Anda membalas, ertinya Anda sama saja dengan mereka. Jangan rendahkan diri Anda.

Justeru, jadilah orang yang lebih baik. Bukan dengan cara menyombongkan diri, justeru dengan memiliki jiwa pemaaf dan pengasih. Maafkan mereka. Bukan untuk mereka, tapi untuk kebaikan diri Anda sendiri. Memaafkan sebenarnya untuk kepentingan diri sendiri.

Doakan mereka, agar mereka menyedari kesalahan mereka. Mungkin mereka sedang dalam keadaan tidak baik. Mungkin mereka tidak bahagia. Semoga Allah segera memperbaiki keadaan mereka dan membahagiakan mereka sehingga tidak lagi bersikap negatif.

6. Mungkin Ini Cara Allah Untuk Memperbaiki dan Mendewasakan Anda

Terlepas apakah yang dikatakan orang tentang Anda itu benar atau tidak, tapi jika kita meyelami dengan positif, itu akan menjadi baik
untuk kita. Mungkin, ini cara Allah untuk memperbaiki dan mendewasakan kita. Kita terlatih, lebih tenang, saat menghadapi hal-hal yang menyakitkan.

Ketenangan akan mendatangkan hikmah. Jika kita sakit hati atau emosi, boleh saja kita lepas atau tidak berhasil menangkap makna dari apa yang terjadi. Ketenangan memberikan kesempatan kepada kita untuk berfikir lebih tenang, sehingga mampu menangkap makna dan hikmah yang besar dari setiap kejadian.

7. Saya Sedar Ini sukar, Tapi In syaa Allah Boleh

Jika Anda fikir, bahawa untuk memiliki sikap ideal itu sukar, maka saya
setuju dengan Anda. Saya sendiri mengalami kesulitan itu dan sampai saat ini belumlah sempurna. Tapi saya yakin, jika kita terus berusaha,
semakin hari akan semakin baik.

Tidak apa-apa, jika saat mencuba Anda masih gagal. Yang penting jangan berputus asa. Teruslah mencuba untuk selalu tenang dan menyikapi segala kata-kata menyakitkan. Kata pada diri Anda, kalau Anda boleh bersabar. Yakinlah, yakinlah. Tanamkan kesadaran bahawa diri Anda jauh lebih penting dari sekadar cemuhan itu.

Semoga Allah menjadikan kita orang yang mulia dengan kesabarannya. Dan bagaimana pun kata-kata menyakitkan itu datang, tidak akan menghancurkan motivasi kita.

]]>
<![CDATA[ 3 Tip Mudah Menjadi Kaya Pada Usia Muda]]>Sun, 10 Aug 2014 04:32:25 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/-3-tip-mudah-menjadi-kaya-pada-usia-mudaAssalamulaikum & Salam Sejahtera Semua,

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pembaca laman blog ini kerana tetap setia mengikuti perkembangan terkini tentang ilmu-ilmu kewangan, peluang menjana pendapatan sampingan, motivasi dan sebagainya, Baiklah, pada entri kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua 3 tips mudah bagaimana untuk membina kekayaan pada usia muda.

Anda ingin menjadi kaya pada usia muda? Saya bukan bermaksud kaya hasil dari wang loteri atau nombor ekor tetapi kaya hasil dari titik peluh dan usaha sendiri seawal umur muda seperti Jutawan Steve Job dari Apple pada usia 27 tahun (awal 1980-an), Bill Gates dari Microsoft pada usia 30 tahun(1980-an), Larry Page dari Google pada usia 31 tahun (lewat 1990-an), Mark Zuckerberg – pengasas Facebook pada usia 24 tahun! atau Chad Hurley dari Youtube pada usia 30 tahun, dan banyak lagi. Mereka ini telah mencapai satu tahap kegemilangan seawal usia yang muda.

Jika anda ingin mengetahui rahsia sebenar bagaimana mencipta kekayaan pada usia muda, pecahkan tembok batu yang menghalang anda daripada mencapainya dan lihat ke mana kehidupan telah membawa anda setakat ini. Saya ingin kongsikan beberapa tips yang mungkin boleh membantu anda memecahkan tembok tersebut:-

1 – Tahu & Faham Kehendak Anda
Secara umumnya ramai yang hanya mengikut kehendak sendiri, tetapi tidak ramai yang mengetahui akan elemen paling penting iaitu tahu dan faham akan kehendak tersebut.

Sebagai contoh, anda bekerja sepenuh masa dipejabat. Dalam masa yang sama, anda berniaga secara kecil-kecilan samada secara offline ataupun online. Keuntungan perniagaan dapatlah sendikit sebanyak membantu menambah duit poket selain dari menerima gaji bulanan dari majikan. Anda hanya mengikut kehendak anda iaitu ingin menambah duit simpanan melalui berniaga kecil-kecilan. Tetapi adakah anda tahu dan faham kehendak tersebut dengan sebenar-benarnya?

Mungkin anda berkehendak untuk mencapai satu tahap dimana pendapatan utama anda ialah perniagaan, dan anda pula bertindak sebagai majikan dengan memberi peluang pekerjaan pada orang lain. Pernahkah anda terfikir sebegitu? Tahu dan fahami kehendak sebenar anda. Menjadi kaya pada usia muda bukan satu usaha 1-2 tahun.

2 – Buka Perniagaan Sendiri
Mereka yang telah mencipta kekayaan pada usia muda kesemuanya bermula dari membuka perniagaan sendiri. Jika anda bekerja dan memegang jawatan yang tinggi serta memperolehi pendapatan yang lumayan, namun akhirnya anda hanya seorang pekerja kepada majikan anda.

Dengan membuka perniagaan sendiri, anda sendiri yang membuat keputusan dan menentukan halatuju anda. Dari segi keuntungan dan pendapatan pula, ianya tidak terbatas. Bagaimanapun, membuka perniagaan sendiri bukanlah satu perkara yang mudah, dan ianya juga berisiko. Namun risiko ada dimana-mana, dan anda perlu meletakkan diri anda satu langkah ke hadapan dalam usaha mencipta kekayaan.

Anda perlu bijak dalam membuat keputusan dan melakukan pelaburan. Dapatkan nasihat pakar sebanyak yang mungkin sebelum terjun ke dunia perniagaan yang serba mencabar.

3 – Kawal Perbelanjaan Anda Dengan Bijaksana
Jika anda ingin menjadi kaya pada usia muda, anda perlu faham akan kepentingan mengawal dan mengurus kewangan dengan betul. Walaupun anda sudah mempunyai banyak wang sekarang pun, ia akan hilang dan habis dalam sekelip mata jika tanpa pengurusan dan kawalan yang bijak.

Belajar bagaimana untuk mengurus kewangan anda. Gunakan sebahagian dari wang anda untuk simpanan serta perkara-perkara kecemasan. Sebahagian yang lain boleh digunakan untuk pelaburan, pembangunan diri, amal kebajikan dan derma, dan bahagian terakhir ialah untuk perbelanjaan anda. 

Dan bila bercakap mengenai pelaburan, jangan gunakan ke semua sumber anda pada satu jenis pelaburan sahaja. Bak kata pepatah Enggeris, “Don’t put all your eggs in one basket.”

Itu sahaja perkara-perkara penting dan tips bagaimana untuk mencipta kekayaan pada usia muda yang perlu anda fikirkan dari sekarang. Setiap orang mempunyai cara dan strategi masing-masing untuk mencapai apa yang mereka impikan, tetapi tidak menjadi masalah jika tips di atas dapat anda amalkan dan jadikan panduan untuk mengukuhkan lagi strategi anda. Siapa tahu mungkin suatu hari nanti, anda tersenarai sebagai salah seorang individu terkaya di Malaysia atau mungkin di dunia.

“Kepercayaan & Keyakinan Terhadap Diri Sendiri Adalah Penentu Kejayaan”


]]>
<![CDATA[RAWATAN KECANTIKAN  YANG MENJIMATKAN$$$$$$]]>Wed, 25 Jun 2014 04:31:37 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/rawatan-kecantikan-yang-menjimatkan
Siapa kata untuk cantik perlu mengeluarkan perbelanjaan besar membeli produk kecantikan berjenama atau mengunjungi pusat rawatan terkenal yang menjanjikan bayaran tinggi?

Mungkin bagi yang berkemampuan, semua perkara ini tidak menjadi masalah. Namun, bagi wanita yang berhasrat dan mempunyai tujuan sama, mereka masih mampu memelihara kulit hanya dengan menggunakan bahan semula jadi dari dapur. 

Ia bukan saja murah, malah 100 peratus semula jadi tanpa bahan kimia yang lain. Yang penting wanita perlu rajin mengamalkannya serta menjadikannya rutin harian bagi mendapatkan kesan maksimum. Tidak percaya, cuba lakukan dalam masa sebulan dan lihat hasilnya. PictureTELUR mengandungi banyak khasiat untuk kulit.Wajah 
• Sejak dulu telur diakui mempunyai pelbagai khasiat sama ada untuk kulit kering atau berminyak. Untuk kulit kering, gunakan kuning telur sebagai masker. Sapu setiap pagi dan biarkan 15 minit sebelum dicuci dengan air. Bagi mereka yang memiliki kulit berminyak, ambil putih telur dicampur perahan limau atau madu. Biarkan 30 minit, lalu bilas. 

• Pisang berfungsi sebagai pelembap semula jadi kulit. Caranya, hancurkan pisang kemudian sapu pada wajah dan leher. Biarkan selama 10 hingga 20 minit, lalu bersihkan dengan air. Untuk kesan maksimum, boleh mencampurkan pisang dengan suku cawan dadih dan dua sudu madu. 

Kulit pisang juga bermanfaat yang bertindak sebagai antivirus. Boleh disapukan kulit pisang (sebelah dalam) ke muka sebagai krim kecantikan bagi menghilang­kan parut. 

• Bijirin boleh dijadikan bahan pelembap kulit. Caranya, campurkan setengah gelas air panas (bukan mendidih) dan satu pertiga gelas bijirin. Biarkan selama tiga minit lalu campurkan dua sudu makan dadih, dua sudu madu dan sebiji putih telur. Sapu pada muka dan biarkan kering selama 10 hingga 15 minit. Bersihkan dengan air suam. 

• Mayonis membantu menjadikan kulit lembut dan halus. Caranya, sapu mayonis dan biarkan selama 20 minit. Bersihkan dengan air sejuk dan lakukan setiap hari. Anda dapat rasakan wajah lebih bersih dan lembut. 

Picture

Rambut 

• Minyak kelapa bahan pe­nyembuhan paling berkesan untuk rambut dan kulit kepala. Mentega yang terhasil daripada minyak kelapa menggalakkan pertumbuhan rambut dan menjadi ubat sapu untuk masalah kulit seperti ekzema dan kelemumur. 

Caranya, campurkan dua sudu minyak kelapa, sete­ngah cawan lobak merah diparut, lima titik minyak chamomile, lima titik minyak bunga melati, secubit rosemary dan garam laut halus. Lumurkan pada rambut sehingga ke kulit kepala. Bilas selepas 20 minit. 

• Santan sangat berkesan mengurangkan kelemumur sekali gus menjadikan rambut sihat bersinar. Caranya, ambil santan pekat kemudian lumur ke kepala, urut perlahan supaya santan meresap ke seluruh bahagian kulit. Biarkan 15 minit kemudian bilas dengan air. Gunakan syampu bagi menghilangkan kesan berminyak pada rambut. 


Picture
Mata 

• Timun mengandungi vitamin dan silika serta produk antioksidan yang membantu melegakan mata bengkak serta me­ngurangkan bulatan gelap pada mata. Potong timun kemudian letakkan pada mata selama 15 minit. Lakukan setiap malam sebelum tidur. 

• Untuk kesegaran mata, ambil dua uncang teh yang sudah digunakan biarkan semalam dalam peti sejuk kemudian letakkan pada mata selama 15 minit. Anda dapat rasakan kesegaran ketika uncang teh dibiarkan pada mata. 

Picture
Bibir 

• Ambil secalit madu kemudian sapukan pada bibir sehingga kering. Madu menjadikan bibir lebih lembut dan lembap selain mengelak bibir pecah. 

• Sapukan minyak kelapa atau mentega pada bibir setiap kali anda merasakan bibir terlalu kering. Lemak dalam minyak kelapa membantu menyembuhkan kulit kering dan melembapkan. Mentega dan minyak kelapa juga membantu menyingkirkan warna bibir yang gelap. 

• Limau bersama madu sangat berkesan mengubati bibir kering dan pecah. Campurkan perahan limau dan beberapa titis madu. Sapukan pada bibir yang kering dan pecah. Lakukan dua kali sehari untuk mendapatkan hasil terbaik.

]]>
<![CDATA[PERBEZAAN KAYA DENGAN MISKIN.]]>Wed, 18 Jun 2014 03:29:02 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/perbezaan-kaya-dengan-miskinMari kita lihat bagaimana cara pemikiran orang kaya dan orng miskin.
Orang Kaya Berfikir  
 1. Kekurangan duit adalah punca kepada segala kejahatan.
 2. “Bagaimana cara untuk saya mampu memilikkinya”
 3. Belajar bersunguh-sunguh supaya dapat cari syarikat yang bagus untuk dibeli.
 4. Memberi sokongan atau semangat berbicata tentang wang dan bisnes.
 5. Belajar untuk menguruskan risiko.
 6. Membuat pelaburan.
 7. Saya orang kaya tidak melakukan perkara orang yang miskin  biasanya tidak mahu buat.
 8. Wang adalah kuasa.
Orang Miskin Berfikir.
 
 1. Cinta pada duit adalah akar kepada segala kejahatan.
 2. “Saya tidak mampu”
 3. Belajar bersungguh-sunguh untuk cari syarikat untuk bekerja.
 4. Tidak suka bercakap tentang wang.
 5. Duit mesti dijaga betul-betul dan tidak suka ambil risiko.
 6. Susah untuk simpan beberapa ringgit.
 7. Saya tidak akan kaya sampai bila-bila
 8. Saya tidak berminat tentang wang.
Golongan pertengahan dan miskin bekerja untuk duit tetapi golongan kaya duit bekerja untuk mereka.

4 golongan pekerjaan yang telah di analisis iaitu :

 1. Pekerja (Makan gaji) – Selamanya tidak akan kaya ( 90-95 peratus)
 2. Bekerja sendiri – Selamanya tidak akan kaya ( 90-95 peratus)
 3. Pemilik perniagaan – Kaya (5-10 peratus)
 4. Pelabur – Kaya ( 5-10 peratus)
Golongan yang 5-10 peratus adalah golongan yang mengawal golongan 90-95 peratus. Ini menunjukkan golongan 5-10 peratus adalah golongan yang menguasai ekonomi masa kini.

Kewangan atau gaji.

Terdapat 2 jenis iaitu :

a. Bentuk Piramid

Golongang ini adalah boleh dikatakan oleh orang yang bekerja makan gaji. Ini kerana jika kita melihat struktur organisasi, kedudukan yang berada di bawah sekali adalah non-exec, di ikuti exec, dan  seterusnya GM dan Seterusnya MD dan akhirnya CEO.

Golongan yang berada di bawah mempunyai peluang kerja yang ramai dan bila peringkat keduanya makin mengecil dan mengecil sehingga makin kecil ke puncak. Ini bermakna peluang pekerjaan untuk kita berada di atas kemungkinan tipis. Bab kata orang senang dahulu susah kemudian. Cuba kita fikirkan : • Dimana kita sekarang?
 • Boleh ke jadi CEO?
 • Adakah kita ada kelayak jadi CEO?
 • Berapa lama saya berada di peringkat ini?
 • Kalau tidak jadi CEO, kita pencen dengan jawatan apa?
 • Boleh ke pencen dengan selesa atau terpaksa bekerja selepas pencen?
 • Syarikat mana mahu ambil orang tua bekerja?
 • Mahu bisnes selepas pencen?
b. Golongan Piramid Terbalik

Golongan ini adalah golongan yang 5-10 peratus iaitu pemilik perniagaan atau pelaburan. kita yang menentukan arah tuju syarikat kita. Tahun 1 adalah waktu yang paling sukar bagi kita. Dia memerlukan sikap, skill, pengetahuan, usaha, fokus dan kegigihan untuk mengharungi segala halangan. Kalau kita lihat bentuk piramid terbalik,  pada permulaan peluang adalah kecil dan seterusnya bertambah besar dan terus besar. Jadi peluang untuk kita berjaya adalah menjadi realiti.

]]>
<![CDATA[Tips berhenti merokok!]]>Tue, 10 Jun 2014 08:04:31 GMThttp://kedaipadaidik.weebly.com/blog/tips-berhenti-merokok
Umum sudah tahu bahawa rokok telah difatwakan haram, jadi kepada perokok-perokok di luar sana haruslah berusaha untuk berhenti.

Jika anda rasa tidak tahu bagaimana hendak cuba berhenti dari merokok di sini kami akan kongsikan beberapa tips untuk anda amalkan untuk berhenti dari merokok.

Lengahkan
Jika ada rasa mahu ‘pekena sebatang’ lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah perkara lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok.

Elakkan punca merokok
Kenali apa punca merokok. Contohnya semasa bersama dengan kawan-kawan, menghadapi tekanan atau selepas makan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok, cuba elakkan untuk melepak terlalu lama. Atau jika sebelum ini bercakap di telefon menimbulkan rasa hendak merokok, ambillah sebatang pen dan contenglah sepuas hati.

Bersenam
Ya, cara berhenti merokok ini sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti tekan tubi, lari-lari anak.

Belajar untuk bertenang
Tekanan adalah satu penyebab paling popular kenapa merokok. Jadi cubalah menjadi seorang yang lebih ‘cool’ dan lebih bijak dalam berdepan dengan tekanan. Contoh paling baik, ambillah air sembahyang. Atau buat teknik ‘deep breathing’ (dua saat tarik nafas- empat saat tahan- lapan saat hembus nafas keluar). 

Libatkan leluarga & rakan-rakan
Beritahu ahli keluarga dan kawan-kawan bahawa anda mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok, beritahu mereka. Sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni anda yang sudah tak mahu merokok. Paling efektif ialah beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu.

Menguyah
Jika rasa hendak merokok, kunyah adalah cara untuk anda berhenti merokok yang paling senang. Cari bahan kunyahan yang sihat seperti kacang atau gula-gula getah yang kurang gula.

Sibukkan diri anda setelah makan
Banyak perokok yang setelah makan mereka akan memilih untuk menghisap rokok. Namun jika anda sudah memutuskan anda harus benar-benar berhenti, caranya mudah iaitu selepas selesai menjamu selera cepat-cepat menggosok gigi atau melakukan sesuatu perkara seperti berjalan bagi melupakan keinginan anda untuk merokok setelah makan. Meskipun agak berat jika anda lakukan secara rutin tetapi anda akan biasa apabila setiap hari anda mengulangi perbuatan yang sama.

Yang paling penting keinginan diri sendiri untuk berhenti merokok..

Selamat mencuba!

Kredit to http://www.tupai.com.my/2014/05/tips-berhenti-merokok.html

]]>